wat vieren we met pasen

Het Paasfeest is het centrale feest in de christelijke traditie. Toch is het niet eenvoudig even te zeggen wat Pasen inhoudt. Het is niet mogelijk zonder ook te spreken over de hele geschiedenis van Jezus, zijn gesprekken met zijn leerlingen en zijn bijzondere omgang met mensen, vooral de kwetsbaren en kleinen. Zo kom je bij Palmpasen, Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag én ten slotte Pasen.

Met Pasen wordt de opstanding van Jezus gevierd. Maar geen opstanding zonder kruisiging. Met Pasen vieren we het Leven: dat de dood niet het laatste woord heeft en dat dus terneergeslagen mensen weer kunnen opstaan, moedeloze mensen weer verder kunnen. Dit feest heeft kritiek, wantrouwen en ongeloof  van alle eeuwen doorstaan en maakt nog steeds mensen ‘opgewekt’.

Hoe kun je omgaan met vragen over het ‘hoe’ en ‘waarom’? En wat gebeurde er dan precies op al die dagen in de week voor Pasen die een speciale naam hebben gekregen? En het eten van matzes, het lopen met palmpaasstokken, het beschilderen van eieren …. wat heeft dat met Pasen te maken? Op (bijna) al deze vragen en nog meer wordt ingegaan in de brochure van ds. Joke van der Velden: Wat vier je met Pasen

 

wat vieren we met kerst

wat vieren we met kerst

wat vieren we met pinksteren

wat vieren we met pinksteren